OSNOVNA ŠKOLA STJEPANA RADIĆA METKOVIĆ • PRIMARY SCHOOL STJEPAN RADIC METKOVIC


povijest


o školi


područne škole


glazbena škola

Kralja Zvonimira 8
20350 Metković

tel: 020 681 621

fax: 020 681 514

e-mail: osstjepan-radic@inet.hr

 

 

Osnivanjem škole 1845. godine počeo je postupni proces opismenjavanja djece školske dobi na širem području Metkovića.

Škola je urezala dubok trag u povijesti školstva u Metkoviću i u širem okruženju. Kad bi se pouzdano mogao utvrditi točan broj učenika koji su pohađali školu i imena učitelja koji su ih učili, tek bi se tada mogli utvrditi pravi učinci Škole. Kroz protekle stotinu šezdeset tri godine Škola je radila po školskom sastavu nekoliko državnih tvorevina pod čijom se upravom nalazila Hrvatska. Smjenjivali su se gospodari, odgojno obrazovni-sustavi i službeni nazivi jezika. To je potrajalo do godine 1990., do osamostaljenja Republike Hrvatske, kada je po prvi put u školama u punoj cjelovitosti hrvatski jezik postao službenim jezikom i kada su ciljevi odgoja i obrazovanja služili interesima hrvatskoga naroda.

Sve do godine 1956., kada je otvorena moderna školska zgrada, nastava se izvodila u veoma teškim uvjetima, u privatnim kućama. Često se selilo iz zgrade u zgradu. U novosagrađenoj školi, u čijoj su izgradnji sudjelovali građani Metkovića na razne načine, po prvi put Škola je počela raditi u suvremenim uvjetima. Nastava se i danas održava u toj školi koja je dograđivana i pretvorena u veoma ugodan ambijent kako za učenike tako i za njihove učitelje, a posebno nakon potpune obnove koja je završena 2004.godine. To je suvremeno opremljena škola s dizalom za učenike sa smanjenom pokretljivošću, s bogatom knjižnicom, i ostalom informatičko – tehničkom opremom.

Ovo je ujedno po broju učenika i najveća osnovna škola u Dubrovačko–neretvanskoj županiji i jedna od većih u Republici Hrvatskoj.

Školska zgrada od 1887.- 1927.

Školska zgrada od 1927.- 1956.

OŠ Stjepana Radića danas