18.12.2009.

 

 Čime su se služili naši stari

U sklopu projekta U neretvanskoj lađi u Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić upriličeno je druženje s učenicima 2. c razreda i njihovom učiteljicom Ivonom Vuicom. Tijekom druženja razgovaralo se o igrama, običajima i zagonetkama, o tome kako su živjeli naši stari te koji su se predmeti koristili u svakodnevnom životu.


- Udruga Otac Ante Gabrić uspostavila je kontakt s Udrugom prijatelja starina i kolekcionara Burilo iz Metkovića pa se druženju s djecom pridružio se i najstariji član Burila Ivan Crnčević. Kako bi djeca imala priliku predmete iz prošlosti vidjeti i uživo, Udruga Burilo za tu prigodu ustupila je dvadesetak predmeta iz svoje kolekcije. Među njima su se našle gargaše, starinski sumpreš, greben... O tome kako su se pojedini predmeti upotrebljavali objašnjavao je gospodin Ivan, a o predmetima koje su se više koristile žene u domaćinstvu pričala je gospođa Zorka Bjeliš, jedna od korisnica Dnevnog boravka. Dio predmeta gospodin Crnčević pokazao je i na novom kalendaru Udruge koji je tiskan u ograničenoj količini od čega je dva primjerka darovao Dnevnom boravku.
- Tema je djeci bila više nego zanimljiva, što se moglo zaključiti niza pitanja koja su postavljala pa je jednosatno druženje proteklo vrlo brzo.

(Administrator)

  na vrh