19.2.2008.

 

 Radionica robotike


Na inicijativu Marine Vuković, nastavnice tehničkog i informatike, izdavačka kuća Profil iz Zagreba organizirala je Školu robotike u našoj školi. Dvodnevna radionica održana je pod vodstvom prof. Ivice Kolarića iz Varaždina, a pohađalo ju je 40 učenika petih razreda.

– U programu tehničke kulture za pete razrede imamo robote, a u programu informatike programiranje pa smo kroz Školu robotike to spojili u jedno. Ovo što smo uradili tijekom dva dana vrlo je zahtjevno, a da se to radilo u sklopu redovne nastave trebalo bi nam cijelo polugodište. – rekla nam je Marina Vuković.
Zanimljivo je kako je to prva radionica za učenike koju je financirao Profil jer do sada je bilo uobičajeno da takve besplatne radionice pohađaju učitelji.
– Tijekom Škole robotike pokazali smo kako se može napraviti robotizirani ili autonomni uređaj koji se pokreće pomoću motora, a učenik stečeno znanje može primijeniti u praksi razvijajući svoju kreativnost i maštu. – rekao nam je prof. Ivica Kolarić.
Na kraju radionice učenicima je priznanja dodijelila ravnateljica Škole Božena Nikoletić, a prof. Kolarić posebno je pohvalio Alena Hazirovića i Laru Leotenko koji su, kako je rekao, sve zadane zadatke uradili bez problema.
– Ova radionica je super i želja mi je da se ponovo organizira. Jučer smo sastavljali robota, a danas smo isprobali što sve može. Trebali smo s kompjutora odgovarajući program prebaciti na robointerface ploču koja prima zadatke što ih robot treba obaviti. O vrsti senzora i programu zavisi što će robot raditi, primjerice, ići po crti ili pratiti prepreku. – pokušao nam je objasniti Alen koji se, kao i svi ostali polaznici Škole robotike, prvi put susreo s radom robota.(Marina)

  na vrh